Voorlichting De kosten van snel geld verdienen

De les ‘de kosten van snel geld verdienen’ is ontwikkeld vanuit de behoefte om ondermijnende

criminaliteit bespreekbaar en zichtbaar te maken. Leerlingen hebben vaak geen besef van de wereld die hierachter schuilgaat, hoe gemakkelijk ze er in kunnen rollen en hoe moeilijk het is om er weer uit te stappen. In samenwerking met de taskforce RIEC Brabant/Zeeland heeft Halt een voorlichting ontwikkeld met als doel jongeren weerbaarder te maken tegen ondermijning.

Doel

Leerlingen leren in deze les over de wereld die schuilgaat achter georganiseerde ondermijnende criminaliteit. De les maakt leerlingen via verschillende interactieve werkvormen bewust van de risico’s en gevolgen die ondermijnende criminaliteit met zich mee brengt en wat zij kunnen doen om hier uit te blijven. De les is preventief van aard, maar biedt ook handvatten voor jongeren die al in deze wereld verstrikt zijn geraakt.

Inhoud

In deze les staat de dialoog over het onderwerp centraal. De les start met een experiment waarin de leerlingen zien en ervaren hoe gemakkelijk je geronseld kunt worden. Daarna bekijken en bespreken we met de klas een stuk van de film ZICHT – een film over jongeren

in de georganiseerde criminaliteit – en leggen we de leerlingen een aantal stellingen voor waar zij met hun telefoon anoniem antwoord op kunnen geven. We sluiten de les af met preventieve tips en handelingsperspectieven.